7/24/2013

Nemezkészítő Képzés - Felting Course

I think I am very fortunate that I could start a felting course, which takes 2 years, in Hungary. 
Earlier the felt making course was only a part of the textile making course, so I was happy to roll in when it became an independent course. 
The course is officially approved by government, so I will get a graduation paper at the end of the course.
We are learning of the felting crafts and we get an insight in the traditional, cultural and historical background of this ancient craft. 
In the first year the motifs and crafts of the Asian ethnic groups were the main line. 
Turkman, Uzbek, Bulgarian, Turkish, Scythian tradition were among them, and of course we studied deeply the Hungarian ethnography.

Here is a photo about the felted objects which were felted by me during the first year:


2011-ben indult először a Hagyományok Házában nemezkészítő tanfolyam, egy két éves képzés. Addig csak a textilkészítés részeként lehetett tanulni ezt az ősi mesterséget. 
Jelentkeztem és ősszel újra iskolapadba és nemezasztal köré ültem. 

 Nagyon sok mindent adott ez a tanfolyam, a legjobban a történelmi, néprajzi, kulturális, művészeti információkért vagyok hálás. Az első évben az ázsiai népek nemezkészítési technikáival, mintakincseikkel foglalkoztunk. Ezekben az országokban (Türkmenisztán, Kazahsztán, Kirgisztán, Mongólia, Törökország) a mai napig élő mesterség a nemezelés, igaz már átalakulóban van ez is a turisták, megrendelők igényei szerint.s. Az elméleti információkkal párhuzamosan folytattuk a gyakorlati munkát és ez nagyban segítette a mintakincs elsajátítását is. Minden egyes népi hagyományba egy kicsit vagy nagyon belemerülni jó érzés volt. Engem leginkább a magyar mintavilág mellett a szkíták élete és a hátrahagyott kincseik fogtak meg. Az állatjelenetek, a szarvasok ősisége, lendületes ábrázolása megborzongatott, és egy olyan régi világ képét vetítette felém, ahol a szabadság és a természettel való összhang dominált.