5/18/2016

Előnemez 1. - Prefelt 1.

HUN: 
Mi az előnemez?
Az előnemez egy olyan nemezelt tárgy (síklap vagy térbeli), melyet nem nemezeltünk meg teljesen, mindezt azért, hogy belőle formákat, mintákat vágjunk ki és használjuk fel egy nemeztárgy készítéséhez.
Hogyan készül az előnemez?
A céltól függően 2-6 réteg gyapjút rétegezünk egymásra, és a szokott módon elkezdjük nemezelni (vizezés, szappanos simogatás), majd mindkét irányban feltekerve keveset hengerelhetjük is.
Addig dolgozunk rajta, míg kellően összeáll és de még csak nagyon keveset zsugorodott össze. Az előnemez a formáját száradás után is megtartja és minták kivágására alkalmas.
Előnemezt vásárolni is lehet, előnye, hogy egyenletesen vékony, cserébe elég drága.


Mikor használjunk előnemezt?
Általában akkor nyúlok az előnemezhez, ha pontos körvonalú mintát szeretnénk egy nemeztárgyon.
Faliképen vagy takarón is gyakori, és sablonra történő nemezelésnél is bevethetjük.
Nagy segítség az előnemez, ha sok egyforma kisebb díszitést terveztünk a tárgyunkra. Sablon segítségével ugyanakkora formákat kapunk kivágás után.
Ázsiai mintájú takarók, párnák nemezelésénél gyakori, hogy az előnemezből úgy vágjuk ki a mintát, hogy a negatívok is megmaradnak és így két párnát lehet készíteni belőle.
Nemezpapucsomon előmintával készült tulipán motívum

Még egy magyar motívum előnemez segítségével

Barna és sárga előnemezből készült szkíta szarvas egy táskán
ENG: 
What is the prefelt?
The prefelt is a felted item (can be flat or 3D), which has not been fulfilled totally in ordet to cut out forms and motifs. These cutted parts can be used for decoration at another felted object.
How can you make a prefelt?
Put 2-6 layers of wool on each other. The number of layers depends of your purpose. Start the felting process of the layers (watering, soapy rubbing) than roll 2 minutes from both sides. You have to work till it became felted but it has shrinked only a little.
The prefelt keeps its form after drying and you can cut out motifs.
You can buy prefelts in stores, they are flat and smooth, but expensive.

What do you use prefelt for?
I usually use prefelts for motifs which requires exact outline. It is frequent on wall hangings and on rugs and you can use at felting on resists.
Prefelt help a lot at multiple, same motifs. Draw your pattern on a paper, put it on the prefelt and draw out and cut it as many times as you need.
If you cut out a motif from a prefelt, you can us the motif and also the place of the motif as a negative motif. Is is very usual way at the Asian shyrdaks for making two pillows.





Nincsenek megjegyzések: