8/01/2016

10 érdekesség a bárányok gyapjáról

A nemezelt és kötött sálak az öltözködésben, a lakásokban a nemezelt faliképek, a tűnemezelt szobrok a művészeti ágakban, az ipari nemez felhasználása az iparban és az űrhajózásban és a puha babatakarók a kisbaba kelengyéjében mind egy megújuló, biológiali úton lebomló, természetes eredetű, lélegző alapanyagból készülnek, a bárány gyapjából.

Mik azok a tulajdonságok, amik elősegítik, hogy a gyapjú a mai modern világban egyre nagyobb szerepet kapjon?

Összegyűjtöttem tízet, íme:

1. A gyapjúból készült tárgyak újrafelhasználhatóak. Lásd, mikor a nagymama régi kötött pulóverét lebontja és az unokájának takarót horgol belőle. A régi gyapjúfonalak a nemezeléshez is remekül használhatóak, itt írtam róla.

2. A gyapjútermékek biológiai úton lebomlóak. Ez azt jelenti, hogy komposztálható, szerves hulladékkal együtt kezelhető.
Ennek iköszönhető, hogy nagyon kevés tárgyi emlékünk van a régmúlt gyapjú és nemeztárgyairól. Amik fentmaradtak, azok különleges klíma mellett konzerválódtak, például Szibériában, Pazyrik jégbe fagyott sírjaiban találtak nemeztakarókat és gyönyörű nemez nyeregalátéteket.

3. Olyan természetes UV védelemet nyújt, melyet semmilyen más textília nem.

4. Nincs kétség afelől, hogy a gyapjú 100%-ban természetes eredetű, hiszen bárányok nyírása után kapjuk.

5.  Folyamatosan megújuló nyersanyag, mert amíg van füves legelő és junyáj, addig gyapjú is lesz.

6. Lélegző textília: a gyapjúból készült ruhák természetes módon kötik meg és veszik fel a nedvességet a környezetükből. Ennek köszönhető, hogy nagyon sokáig a nyeregalátétet csak nemezből készítették a lovaknak, így gondoskodva arról, hogy a megizzadt állatok ne fázzanak meg. Nemcsak a lovaknak kedvező a gyapjúnak ez a tulajdonsága.

7. A gyapjú elemi struktúrájának köszönhetően rugalmas textília készíthető belőle. A gyapjúból készült tárgyak finoman nyújthatók, de alaktartóak.

8. Antisztatikus, portaszító tulajdonságuk miatt kevesebb időt kell a tisztántartásukkal tölteni, a nemez és gyapjú tárgyak kevésbé szennyeződnek.

9. Vízlepergető: a gyapjúra fröcskölt víz cseppeket alkot a gyapjúszálak tetején, mald lepereg, mivel a szálakat vékony viaszréteg borítja.

Lepereg...


10. A végére hagytam azt, ami miatt talán a legtöbben ódzkodtak eddig a gyapjútól: az ausztrál merinói juhok gyapja olyan finom, hogy NEM SZÚR. Az átlagos emberi haj átmerője ötször vastagabb, mint a merinó gyapjú finom szála és igazán alkalmas arra, hogy a bőrrel közvetlenül érintkező ruhákat készítésenek belőle.




Nincsenek megjegyzések: