10/29/2017

Növények lenyomatai textilen Terrivel - Ecoprinting in my house with Terri


Az ecoprinting egy olyan technika, aminek során különféle növényi részek, elsősorban levelek és szirmok, lenyomatait próbáljuk egy textílián megmutatni, ez általában selyem, nemez vagy pamut, mégpedig úgy, hogy a festés a növény festékanyagával történik közvetlenül.
A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ismert festőnövények virágait, leveleit, szárát összegyűjtjük és közvetlenül a textilre tesszük. A jobb vagy eltérő hatás kedvéért előzetesen pácolhatjuk is őket.
Egy rúd vagy falap segítségével szorosan feltekerjük a textilen elhelyezett növényeket és rövidebb-hosszabb ideig gőzöljük az így elkészült tekercseket. Amikor a tekercseket kibontjuk megszemlélhetjük a levelek, virágok lenyomatait az anyagokon.
Ezzel a technikát kétszer is volt szerencsém közvetlen közelről megismerni. Most az első alkalomról írok, ebben a bejegyzésben pedig a másikról.
Pár éve meghívtam hozzám egy Hongkongban élő textilművészt, Territ, aki akkor épp Pozsonyban tartózkodott. Szerencsére volt még pár szabad napja és nem járt még Budapesten, így elfogadta a meghívásom. Saját blogban lehet nyomon Terri követni merre jár, mert nagyon szeret utazni.
A falunkban, Nagykovácsiban lakik Kemendi Ágnes, aki a növényi festés magyarországi szakértője. Tavaly (2017) jelent meg összefoglaló könyve ebben a témában. Igazán boldog voltam, mikor sikerült a két, egymáshoz közeli terület szakembereit összeismertetnem és egy délelőtt alkalmával együtt dolgozni velük. Erről a délelőttről Terri blogbejegyzését itt olvashatjátok.
Fotók:

Terrin saját kezű munkája, levelek lenyomataival díszitett ing.

Balról jobbra: Én, Terri és Kemendi Ági      Photo: Terriea Kwong


Könyv ajándékba   Photo: Terriea  Kwong


A legizgalmasabb rész, mikor a rózsaszirmok, hagymahéjak és eukaliptusz levelek eltávolítása után megcsodálhatjuk a kapott mintát.           Fotó: Terria Kwong




Nincsenek megjegyzések: